2011. május 16., hétfő

Festék teszt

Eddig meg volt a bevált textilfestékem, amit használtam. Gondoltam egyet és vettem másfélét is. Kipróbáltam, nem csalódtam. Érdekel titeket?

 Vizes bázisú, könnyen felhordható és nagyon szép színei vannak. (Deka) Én itt a világoszöldet és az azúr kéket mutatom be.

Ritkán használok ecsetet a felhordásra - bár az üvegcse leírásán ez szerepel - sokkal érdekesebb felületet kapunk, ha szivaccsal dolgozunk. Érdemes kísérletezni. Lehet boltban kapható nyeles fajtát használni, én speciel méretre szoktam vágni a normál, mezei mosogató szivacsot. Ez nagyon kényelmes megoldás :)
Fixáláshoz csak vasalni kell vasalópapíron át, néhány percet és kész.
Fontos, hogy beavatott anyagunk legyen az alap és bár max. 60 fokot javasolnak mosáshoz, én általában ennél enyhébb hőfokot használok. Kézzel, ha szükséges, óvatosan dörzsölni is lehet az így festett anyagot - kipróbáltam a gyerekruhákon :)) Működik!

Ha kedvet kaptál jó munkát kívánok ;))

Nézz be máskor is
Hamarosan jövök a folytatással....

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Engem érdekel, és ki is próbálom. A kreatív hobbiban vettem egy baglyos nyomdát (szerintem tök jó fej), és szívesen nyomdáznék anyagra. Csak a mosástól félek, nehogy a többi ruhát összefogja.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Lana,
    én is tartottam a mosástól, de eddig ez alaptalannak látszik ;) Tény, hogy óvatosan bánok a festett és mintázott anyagokkal: ha lakástextilről van szó, akkor azt ugye ritkábban dobjuk a gépbe és alapesetben (nem makacs foltoknál pl. gyerek kakaó - azt imádom :)) csak portalanítás végett, ha pedig díszített ruháról van szó, akkor elég a kímélő program. Mivel hihetetlen dolgok megesnek egy kisgyerek ruháival, így tudom, hogy bizony sokszor áztatni, dörzsölni kell. Akkor pedig nem izomból, csak óvatosan, mintát kímélve mostam, így nem lett baja. Valamennyit fakulnak idővel, de melyik anyag nem?! Úgyhogy bátran vágj bele, ha félsz, akkor mosd elkülönítve a nem festett ruháktól, nem lehet gond.
    A fixáló vasalásra az időt ne sajnáld, nagyon függ a színtartósság tőle!
    Baglyos? Az nekem mindig is tetszett, bár még nincs olyan ruhánk. Biztos jó figura, majd mutasd meg milyen lett, kíváncsi vagyok!

    Jó munkát hozzá, szép napot!

    ... vannak azóta új színeim, nem felejtem a folytatást ;))

    VálaszTörlés
  3. Én még csak hagyományos textil festékkel festettem pamutvásznat, de nagyon érdekelne ez a technika is :O) Hogy hívják ezt a fajta festéket és hol lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Györgyi,

    én most a DEKA, teljesen fedő festékeit próbálgatom. Könnyű vele dolgozni, sűrű, vizes bázisú. Ecset vagy szivacs kell hozzá, ahogy írtam. Hobbi boltokban biztos találsz, de ha nem, webáruházakban is kereshetsz. Egy üvegcse 820 ft. (ez nem netes ár)
    A Kreatív Hobby vagy a Hobby Művész webáruházakban árulnak ebből.
    Ott millió féle sablon, stencil közül is válogathatsz. De érdemes saját mintát, stencilt kreálni, olyan senkinek nincs még :))
    Erről is írok majd a blogban.

    Remélem tudtam segíteni!
    Sok sikert hozzá és várom a fejleményeket!

    Szép napot!

    VálaszTörlés